Rural Intelligence: The Online Magazine for Eastern New York, Western Connecticut and the Southern Berkshires
Sunday, June 25, 2017
 
Search Archives:
Newsletters Signup
Close it
Get The New App!


Newsletters Signup
Close it

RI Archives: Style

View past House articles.

View all past Style articles.


RI on Facebook    RI on Instagram       

Wards Nursery

Cupboards and Roses

HOLLISTER HOUSE

MATTHEWS GROUP

STAIR GALLERIES

Berkshire Woodworkers guild

[See more House articles]

The High-Performance House, Part 5: Revelations

Rona Easton and Lonn Combs of EASTON+COMBS, the award-winning architectural office based in New Marlborough, Mass. have allowed Rural Intelligence to look over their shoulders (and those of their client) throughout the construction process of a high-performance home going up right now. This is the fifth installment of eight (or so — this is construction, after all) in a series that is giving us a lens into the building of an energy efficient house in Egremont, Mass.

One of our priorities as we developed the design of this house was to carefully locate and size windows to frame the views of the beautiful wooded site and its dramatic rock outcrops, and to allow in an abundance of natural light and solar gain. These visual connections to the outside connect the occupant at all times with the landscape, and the bright and spacious interior is being seen now that the windows are installed. We’re pleased that this has become evident to our client, who wrote to us that she is thrilled with “things that you were able to imagine in the initial design.”


All of the triple-glazed windows have been installed and the metal exterior finish has started. The finish on the roof will also be installed on the walls.


The orientation of the house prevents excessive heat gain in summer and maximizes it in winter.


The main living space looking towards the entrance to the left of the entrance vestibule core, and the kitchen to the right.


Left: the rear entrance to the right and the kitchen ahead. Right: Looking past the bathroom core to the master bedroom. Once drywall is attached to the frame on the walls and ceiling, it will form a service cavity for all electrical wiring, avoiding puncturing the interior moisture control wrap (Intello).

Enjoy this post? Share it with others.

Posted by Lisa Green on 02/06/17 at 10:01 AM • Permalink